Hoppa till innehåll

Recept för din tarmflora

Här kommer jag samla alla recept som jag har tagit fram i samarbete med Gutfeeling Labs.

Alla recept är för att gynna din tarmfloras olika delar.

Folsyra:

böntaco

Böntaco för tarmfloran

Tacofredagen fick just en konkurrent! Denna fantastiska böntaco, gjord på bönor är helt fenomenal för din tarmflora!
Speciellt om du vill gynna den andelen av tarmen som producerar folsyra. För det vill du väl?
Den innehåller så mycket god smak och så många vackra färger, bakterierna i din tarm kommer göra glädjeskutt över denna böntaco.
Testa gärna att göra de här glutenfria bröden och den här krämiga ärtröran till också, då blir det ännu lite smaskigare (om du frågar mig)!
Och glöm inte att det är superlätt att göra egen tacokrydda också. Det blir både billigare och nyttigare då.
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Mexikanskt
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g bönor jag använde vita och svarta
  • olja att steka i
  • 3 msk tacokrydda
  • tacobröd
  • blandande grönsaker gärna så många färger som möjligt och även majs och lök av olika slag
  • guacamole eller ärtröra
  • crème fraiche
  • tacosås
  • ev. riven ost

Instruktioner
 

  • Stek bönorna i oljan tillsammans med tacokryddan
  • Hacka grönsakerna (ju fler färger desto bättre) och gör iordning guacamolen/ärtröran, och riv ev. osten.
  • Lägg grönsaker, såser och röror, bönor och ev, ost i ett bröd och njut av din böntaco för tarmfloran!
Keyword bönor, folsyra, svarta bönor, taco, tacokrydda, tarm, tarmbakterier, tarmflora

Smörsyra:

bönbiffar

Saftiga bönbiffar med vitlök och näringsjäst med gyllene ugnsbakade rotsaker, en färgglad sallad & aioli – för din tarmflora!

Först ut har vi bakterier som producerar smörsyra! Smörsyra verkar ha antiinflammatorisk egenskaper, leda till minskad aptit, påverka ämnesomsättningen positivt och hjälpa till att förbättra tarmens barriär. En rätt som innehåller mycket bra för dessa bakterier är saftiga bönbiffar med vitlök och näringsjäst och till det har vi gyllene ungsbakade rotsaker och en färgglad och smakrik sallad, toppat med lite egengjord aioli! Hur gott låter inte det?!
1 from 2 votes
Total tid 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 350 g svarta bönor
  • 1 st ägg
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk misopasta
  • 1 lök
  • 2 msk näringsjäst
  • 2 msk olivolja + till stekning
  • 2 msk havregryn
  • 2 msk psylliumfröskal fiberhusk
  • 3 msk solroskärnor
  • 1 tsk salt
  • Rotfrukter i flera färger ex. Potatis, morot, rödbeta, butternutpumpa, palsternacka, rotselleri
  • Sallad i så många färger som möjligt ex. Sallat, rödkål, tomat, paprika, gurka
  • Egengjord aioli se tidigare recept/inlägg om hur man gör den

Instruktioner
 

  • Slå på ugnen på 225 °C
  • Mixa bönor med ägg, psylliumfröskal, misopasta, olivolja, vitlök och lök i en matberedare.
  • Tillsätt näringsjäst, havregryn och solroskärnor och pulsera litegrann, du vill fortfarande ha lite bitar kvar så det blir någon textur.
  • Smaka av med salt.
  • Gör aioli (se tidigare recept).
  • Gör klyftor eller bitar av rotfrukterna och ha upp det på en plåt eller ugnsfast form och vänd runt det i lite olja och strö på lite salt och ställ sedan in det mitt i ugnen.
  • Sätt en stekpanna på medelvärme och häll i lite olivolja och gör små tillplattade biffar av bönsmeten och stek de gyllene.
  • Ta ut rotfrukterna när de är mjuka och börjar få färg.
  • Gör en sallad i så många färger du kan och servera till alltsammans!

Faecalibacterium prausnitzii:

Bönbrownies med tranbärspulver och varma bär!

Krämiga och chokladproppade brownies med ett syrligt tranbärspulver och söta, varma bär till det. Mums säger jag bara! De är en fröjd för ögat, magen och tarmen!
1 from 2 votes
Måltid Efterrätt

Ingredienser
  

  • 350 g kokta svarta bönor
  • 1 st grön banan
  • 15 st urkärnade dadlar blötlagda i en skvätt varmt vatten
  • 2 st ägg
  • 1 dl agavesirap
  • 40 g mandelsmör
  • 60 g kokosolja
  • 5 msk kakao
  • 1 msk bakpulver
  • 3 msk kaffe
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • Tranbärspulver
  • Blandade bär

Instruktioner
 

  • Slå på ugnen på 175°C.
  • Mixa bönorna i en matberedare tills de är släta.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills det är slätt.
  • Klä en ca 20 cm stor springform med bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
  • Grädda i mitten av ugnen tills den inte längre är kladdig i mitten (ca 20-30 min).
  • Ta ut kakan och låt den svalna.
  • Strö tranbärspulver över kakan och dela den i bitar.
  • Värm sedan lite bär och servera till kakan, och njut!
Keyword bär, bönor, brownies, choklad, efterrätt, svarta bönor

Bifidobacterium:

Bananglass med mörk choklad och havrecrunch!

Krämig bananglass med små bitar av mörk choklad och ett krispigt crunch med havre och agavesirap. Vill man så kan man även ha i lite kakao i glassen för att få chokladsmak på den! De bästa efterrätterna är ju de man kan äta till och med till frukost, lunch och middag om man skulle vilja. Det kan man verkligen göra med den här, då den innehåller fullt med bra saker för dig och din tarmflora!
1 from 2 votes

Ingredienser
  

  • 3 st frysta grönare bananer
  • ½ msk kokosolja
  • 1 dl havregryn
  • 1 ½ msk agavesirap
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vaniljpulver
  • 30 g mörk choklad minst 70 %

Instruktioner
 

  • Stek havregryn tillsammans med kokosolja, agavesirap, salt och vaniljpulver på medelvärme tills havregrynen är gyllene.
  • Ställ det åt sidan och låt det svalna och bli lite krispigt.
  • Mixa de frysta bananerna tills det är slätt.
  • Häll upp bananglassen i en skål, ha på havrecrunchet och riv eller hyvla på rikligt med mörk choklad.

Artrikedom av bakterier:

Lammfärsspett med citron & vitlök, potatis- & jordärtskockspuré tillsammans med syrlig yoghurtsås med gröna ärtor och äpple!

Superenkla lammfärsspett som görs smidigt i ugnen och sköter sig själv, purén kokas snabbt och mixas ihop på nolltid och en sås som i princip bara är att röra ihop. Låter inte det fantastiskt?! Fräscht och gott är det också! Man kan även göra dessa spett på grillen om man vill, ett hett tips till sommarens grillning! Och det bästa av allt, det är till och med väldigt bra för din tarmflora!
1 from 2 votes
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g jordärtskockor
  • 750 g mjölig potatis
  • 500 g lammfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk psylliumfröskal Fiberhusk
  • 1 st citron
  • 1 msk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl yoghurt
  • 1 st rivet äpple
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Instruktioner
 

  • Slå på ugnen på 220°C.
  • Skala och dela potatis och jordärtskockorna i mindre bitar och koka mjuka i en kastrull.
  • Under tiden så blandar du ihop lammfärs, ägg, psylliumfröskal, zest (det gula på skalet) från en citron, hackade vitlöksklyftor, timjan och 1 msk olivolja.
  • Forma dessa till spett och trä på dem på ett grillspett och lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form och stoppa in i mitten av ugnen.
  • När potatisen och jordärtskockorna är mjuka så mixar du antingen de, eller så delar du dem med en elvisp.
  • Tillsätt ¾ tsk salt, en skvätt citronjuice och 1 msk olivolja till potatisblandningen.
  • Såsen gör du genom att riva ett äpple och pressa ur en del vätska ur det.
  • Tillsätt sedan äpplet tillsammans med yoghurt, ärtor, resten av citronjuicen, 1 krm svartpeppar och ¼ tsk salt.
  • Ta ut spetten ur ugnen när de är gyllenbruna på utsidan.
  • Servera allt tillsammans med lite sallad och toppa gärna med lite färsk timjan.

2 kommentarer till “Recept för din tarmflora”

Lämna ett svar