Hoppa till innehåll

Mjölksyrade grönsaker!

Mjölksyrade grönsaker är så lätt att göra och superbra för dina tarmbakterier!

Det går snabbt att tillreda och sen är det bara att glömma bort dom ett tag, jag brukar sätta en påminnelse i telefonen så kan jag glömma det helt tills det är klart. Så enkelt!

Du behöver:

1,5 kg grönsaker av valfri sort, några som är bra för att få igång fermenteringen är t.ex:

  • Morot
  • Palsternacka
  • Vitkål
  • Rödkål
  • Gul lök
  • Röd lök

Du kan ju såklart ha i princip vilka grönsaker som helst, men det brukar vara bra att ha åtminstone någon av dessa också.

Sen är det bara att ha i valfria kryddor och smaksättningar. Typ vitlök, dill och senapsfrö är väldigt vanligt, men det är bara att experimentera!

Du behöver också 1 msk salt (utan jod!), och vatten.

Gör så här:

  • Se till att redskapen är väldiskade och du har god hygien.
  • Riv dom grönsaker du vill använda och lägg i en stor bunke.
  • Strö över saltet och massera grönsakerna eller stött dom väl, dom ska släppa så mycket vätska som möjligt.
  • Det kan underlätta att göra det en gång och sedan låta dom stå och dra en stund och upprepa processen igen.
  • Ha sedan över grönsakerna och vätskan i konservburkar, se till att endast fylla dom ⅔ fulla, då det behöver finnas plats för det att expandera.
  • Pressa ner alla grönsakerna och fyll på med vatten så att det täcker dom. Om du vill kan du lägga en liten tyngd i burken så dom hålls nerpressade under processen.
  • Stäng sedan locket på konservburken och placera den på ett mörkt ställe, gärna 15-18°C.
  • Låt dom stå där i ca en vecka men se till att släppa ut trycket på burken några gånger. Jag brukar sätta en påminnelse så jag inte glömmer bort det.
  • Efter en vecka så bör det lukta lite syrligt och inte vara något mögel på toppen. Då ställer du in den i kylen och låter den stå där minst en månad för att mogna (även här brukar jag sätta en påminnelse så är det bara att glömma bort den ett tag).
  • Sen är det bara att äta!

Lämna ett svar