
I sammarbete med Gutfeeling Labs
Den här ljuvliga risotton med sparris, vitlök, röd lök, gul lök och purjolök är bra både som förrätt och varmrätt. Även tarmfloran kommer att tacka dig!
Jag har ännu en gång fått den stora äran att slå ett slag för den fantastiska tarmfloran i samarbete med Gutfeeling Labs!
Gutfeeling Labs grundades av forskare inom immunologi och neurovetenskap från Lunds Universitet för att hjälpa till att öka intresset för tarmfloran och varför den är så viktig för oss och vårt mående.
Genom att få reda på hur din tarmflora är sammansatt och fungerar så kan du få reda på vad du behöver äta för att hjälpa till att öka tarmflorans produktion av ämnen som har en stabiliserande effekt på tarmen och som har en antiinflammatorisk inverkan både på tarmen och kroppen. Coolt va!?
Vi kommer fortsätta att publicera lite olika recept här baserat på de olika typer av bakterier som Gutfeeling Labs testar. Så om du vill hjälpa en viss art i din tarmflora, så får du hålla utkik här framöver!
Den här rätten är extra bra om du vill öka Akkermansia i tarmfloran.
Om du använder koden ”feelgoodhealth” när du gör en beställning av en tarmfloreanalys på www.gutfeelinglabs.se så får du 20% rabatt, det är ju en perfekt present till dig själv eller någon du tycker om!
Du behöver:
- 2 msk olivolja
- 2 gula lökar
- 1/2 purjolök
- 4-5 vitlöksklyftor
- 2 röda lökar
- 3 dl råris
- 1 liter vatten
- 1 msk misopasta
- 1 knippe sparris
- 2 tsk citronjuice
- 1 1/2 – 2 tsk salt
- 1 dl riven lagrad ost
- timjan till topping
Gör så här:
- Skiva och stek de olika lökarna, förutom rödlöken, i olivoljan på lite högre än medelvärme.
- Tillsätt riset och stek det i någon minut tillsammans med lökarna.
- Ha i misopastan, citronjuicen och tillsätt sedan 1 dl vatten.
- Rör under tiden det puttrar, och när vattnet har kokat in så tillsätter du ytterligare 1 dl vatten.
- Upprepa detta steg tills dess att allt vatten är använt.
- När du har tillsatt sista dl vatten och den har börjat koka in litegrann så kan du skiva rödlöken och stjälkarna på sparrisen och ha i det. Spara topparna på sparrisen till garnering.
- Tillsätt osten och rör om.
- Smaka av med salt.
- Ha på sparristopparna och låt de koka med någon minut för att mjukna (alternativt släng ner dem i kokande vatten någon minut).
- Toppa med färsk timjan och servera!