Hoppa till innehåll

Saftigt, mjukt, fluffigt och glutenfritt bröd med mycket frön och andra godsaker!

Supersaftiga bröd med en härlig textur och smak tack vare alla mumsiga frön! De har blivit en riktig favorit här hemma! Det fina är att man kan ta de frön och gryner man har hemma, och oftast så brukar det bli linfrön, pumpakärnor, hampafrön, solroskärnor, chiafrön, sesamfrön och havregryn. Men det går såklart att variera! Ett tips är att frysa in det du inte äter upp på en gång, så håller de sig extra goda, extra länge!

Du behöver:

  • 1 liter blandade frön och gryn
  • 2 liter kokande vatten
  • 1½ tsk salt
  • 5 msk fiberhusk
  • 2 dl teffmjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 3 msk olivolja
  • Upp till 7 g torrjäst (ett paket)

Gör så här:

  1. Koka upp vatten. Häll frön och gryn i en bunke.
  2. Häll på vattnet och rör om.
  3. Låt det stå och svälla tills det har svalnat, se till att röra om någon gång då och då.
  4. När det har svalnat så har du i resten av ingredienserna, det kommer kännas som tjock gröt i konsistensen.
  5. Beroende på vilka frön/gryner som du har haft i så kan du behöva lite mer av mjölken eller vatten.
  6. Ju mindre jäst du har i, desto längre tid kommer det ta och jäsa, men desto mer smak kommer hinna utvecklas. Det ska i alla fall jäsa till dubbel storlek. Har man i väldigt lite jäst så kan det ta 12 timmar att jäsa.
  7. När det har jäst klart så slår du på ugnen på 200°C
  8. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  9. Lyft sedan försiktigt upp en bit av smeten, ungefär så stor som du vill ha ett bröd, ur bunken och placera den på bakplåtspappret.
  10. Ställ sedan in plåten i mitten av ugnen i 30-40 min, tills de börjar få fin färg. Tiden i ugnen beror lite på hur stora bröd du har gjort.
  11. Ta ut bröden och låt de svalna.
  12. Dela på dem och ha på valfritt pålägg!

2 kommentarer till “Saftigt, mjukt, fluffigt och glutenfritt bröd med mycket frön och andra godsaker!”

  1. Pingback: Butternutsoppa med kokos och ingefära - En På Melonen

  2. Pingback: Lättsockrad apelsinmarmelad - En På Melonen

Lämna ett svar