Koka egen buljong på grönsaksrester

buljong på grönsaksrester
buljong på grönsaksrester

Jag brukar alltid ha en påse med grönsaksrester i frysen. När påsen är full så plockar jag fram den och kokar egen buljong på grönsaksrester.

Det sitter mycket näring i skalet, i många frukter och grönsaker så är det faktiskt mer näring i skalet än i själva frukten/grönsaken! Helt sjukt, eller hur?!

Det sitter ju så otroligt mycket smak där också, så det känns ju så dumt att bara slänga det. Istället gör vi någonting av det, superbra ju! Zero waste och allt 🙂

Det går att peta ner det mesta i grönsaksväg i buljongen, så länge det är något som är ätligt. (rabarberblad är ingen bra ide till exempel, då de är giftiga) Men så länge det är något som vi tål så är det bara att köra på. Allt ifrån skal, ändar på morötter, en trött gammal ihoptorkad svamp, eller någon annan grönsaks som inte ser så pigg ut kan få ett helt nytt syfte.

Det går även att slänga ner någon del av någon citrusfrukt eller någon annan frukt för lite fräschör i buljongen. Det är bara att du testar dig fram.

När en buljong får koka så här lääänge, och reducera ner (koka ner) så blir det jättemycket smak. Den blir så fyllig! Så du kan med gott samvete slänga ut de gamla trötta buljongtärningarna och använda den här i stället.

Att koka egen buljong på grönsaksrester är verkligen inte svårt och det blir verkligen en stor smakhöjare!

Du kan till exempel ha det i en soppa, såsom den här tomatsoppan, butternutsoppan eller den här krämiga kycklinggrytan.

buljong på grönsaksrester

Skicka det här receptet till någon som du tror skulle tycka om det 🙂

buljong på grönsaksrester

Buljong på grönsaksrester

Jag brukar alltid ha en påse med grönsaksrester i frysen. När påsen är full så plockar jag fram den och kokar egen buljong på grönsaksrester.
Det sitter mycket näring i skalet, i många frukter och grönsaker så är det faktiskt mer näring i skalet än i själva frukten/grönsaken! Helt sjukt, eller hur?!
Det sitter ju så otroligt mycket smak där också, så det känns ju så dumt att bara slänga det. Istället gör vi någonting av det, superbra ju! Zero waste och allt 🙂
Det går att peta ner det mesta i grönsaksväg i buljongen, så länge det är något som är ätligt. (rabarberblad är ingen bra ide till exempel, då de är giftiga) Men så länge det är något som vi tål så är det bara att köra på. Allt ifrån skal, ändar på morötter, en trött gammal ihoptorkad svamp, eller någon annan grönsaks som inte ser så pigg ut kan få ett helt nytt syfte.
Det går även att slänga ner någon del av någon citrusfrukt eller någon annan frukt för lite fräschör i buljongen. Det är bara att du testar dig fram.
När en buljong får koka så här lääänge, och reducera ner (koka ner) så blir det jättemycket smak. Den blir så fyllig! Så du kan med gott samvete slänga ut de gamla trötta buljongtärningarna och använda den här i stället.
Att koka egen buljong på grönsaksrester är verkligen inte svårt och det blir verkligen en stor smakhöjare!
Du kan till exempel ha det i en soppa, såsom den här tomatsoppan, butternutsoppan eller den här krämiga kycklinggrytan.
Total tid 1 t

Ingredienser
  

  • Grönsaksrester
  • Vatten

Instruktioner
 

  • Spara grönsaksrester i en påse i frysen.
  • När den är full så lägg fullt med grönskaksrester i en kastrull.
  • Fyll på med vatten.
  • Koka ner tills det är några få deciliter kvar på botten.
  • Sila av grönsakerna.
  • Häll upp på flaskor.

Anteckning

Tips på grönsaksrester:
Morots- & palseternacksskal/ändar
Selleri/rotselleri
Lök- & vitlöksskal
Tomatskal/ändar
Citrusskal
 
Tänk på att välja ekologiska grönsaker för att minska på bekämpningsmedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg