Hoppa till innehåll

Lättsockrad apelsinmarmelad

lättsockrad apelsinmarmelad
lättsockrad apelsinmarmelad

Apelsinmarmelad påminner mig alltid om mellis efter skolan när jag var liten. Nuförtiden så tycker jag att den man köper i affären är på tok för söt. Den smakar ju nästan bara socker. Jag tittade häromdagen på apelsinmarmelad i affären och den med mest socker hade hela 65 g socker per 100 g och den med minst socker hade 40 g socker per 100 g! Det är alltså mellan 65-40% socker i marmelad som man köper i affären. Detta störde mig väldigt mycket och bestämde mig då för att göra en egen version. Det här är alltså ett recept på lättsockrad apelsinmarmelad.

Den smakar faktiskt apelsin och inte bara socker (som det bör vara). Den här innehåller ca 22 g socker per 100 g, vilket är mycket ändå, men ett bra alternativ om man vill äta apelsinmarmelad emellanåt. Det är såklart inget man bör äta till varje måltid, men de där gångerna suget kryper på så är det här den lättsockrade apelsinmarmeladen jag väljer.

Ekologiska apelsiner

Kom ihåg att använda dig av ekologiska apelsiner när du gör det här receptet. Detta på grund av att “vanliga” apelsiner är mer besprutade. Detta gör i vanliga fall inte så mycket, för då äter vi bara fruktköttet (besprutningen sitter mestadels i skalet). Medans den här gången så använder vi ju även skalet och därför vill vi ha så obesprutade apelsiner som möjligt.

Bröd till marmeladen

Marmelad gör ju sig trots allt bäst på mackan och vet du inte vad du vill göra för bröd så kan du prova att göra det här surdegsbrödet eller det här glutenfria brödet. Båda är så goda!

Så vill du ha ett recept på en supergod, lättsockrad apelsinmarmelad som faktiskt smakar apelsin och inte bara socker. Då ska du spana in det här!

Hoppas det smakar gott och att du, likt som jag får en flashback till barndomen!

lättsockrad apelsinmarmelad

Lättsockrad apelsinmarmelad

Apelsinmarmelad påminner mig alltid om mellis efter skolan när jag var liten. Nuförtiden så tycker jag att den man köper i affären är på tok för söt. Den smakar ju nästan bara socker. Jag tittade häromdagen på apelsinmarmelad i affären och den med mest socker hade hela 65 g socker per 100 g och den med minst socker hade 40 g socker per 100 g! Det är alltså mellan 65-40% socker i marmelad som man köper i affären. Detta störde mig väldigt mycket och bestämde mig då för att göra en egen version.
Det här är alltså ett recept på lättsockrad apelsinmarmelad. Den smakar faktiskt apelsin och inte bara socker (som det bör vara). Den här innehåller ca 22 g socker per 100 g, vilket är mycket ändå, men ett bra alternativ om man vill äta apelsinmarmelad emellanåt. Det är såklart inget man bör äta till varje måltid, men de där gångerna suget kryper på så är det här den lättsockrade apelsinmarmeladen jag väljer.
Kom ihåg att använda dig av ekologiska apelsiner när du gör det här receptet. Detta på grund av att "vanliga" apelsiner är mer besprutade. Detta gör i vanliga fall inte så mycket, för då äter vi bara fruktköttet (besprutningen sitter mestadels i skalet). Medans den här gången så använder vi ju även skalet och därför vill vi ha så obesprutade apelsiner som möjligt.
Så vill du ha ett recept på en supergod, lättsockrad apelsinmarmelad som faktiskt smakar apelsin och inte bara socker. Då ska du spana in det här!
Hoppas det smakar gott och att du, likt som jag får en flashback till barndomen!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 5 minuter
Måltid Frukost, mellanmål, Tilltugg

Ingredienser
  

 • 1,5 kg ekologiska apelsiner
 • 1,5 dl råsocker/kokossocker
 • 1 nypa salt

Instruktioner
 

 • Skölj apelsinerna.
 • Skiva dem.
 • Strimla dem.
 • Hacka dem på andra ledden.
 • Lägg ner dem samt sockret och saltet i en kastrull och värm på medelvärme.
 • Låt det småputtra tills skalbitarna känns mjuka. Se även till att röra om under tiden så det inte bränner fast i botten.
 • häll upp den färdiga marmeladen i rena burkar och förslut dem medans de är varma. Detta gör så att hållbarheten ökar.
 • Förvara burkarna mörkt och svalt (eller i kylen) tills de ska användas.
Keyword apelsin, lättsockrad, marmelad, mindre socker, pålägg

Lämna ett svar