Hoppa till innehåll

Lammfärsspett med citron & vitlök, potatis- & jordärtskockspuré tillsammans med syrlig yoghurtsås med gröna ärtor och äpple!

  • Kristina 
I samarbete med Gutfeeling Labs

Superenkla lammfärsspett som görs smidigt i ugnen och sköter sig själv, purén kokas snabbt och mixas ihop på nolltid och en sås som i princip bara är att röra ihop. Låter inte det fantastiskt?! Fräscht och gott är det också! Man kan även göra dessa spett på grillen om man vill, ett hett tips till sommarens grillning! Och det bästa av allt, det är till och med väldigt bra för din tarmflora!

Jag har ännu en gång fått den stora äran att slå ett slag för den fantastiska tarmfloran i samarbete med Gutfeeling Labs!

Gutfeeling Labs grundades av forskare inom immunologi och neurovetenskap från Lunds Universitet för att hjälpa till att öka intresset för tarmfloran och varför den är så viktig för oss och vårt mående.

Genom att få reda på hur din tarmflora är sammansatt och fungerar så kan du få reda på vad du behöver äta för att hjälpa till att öka tarmflorans produktion av ämnen som har en stabiliserande effekt på tarmen och som har en antiinflammatorisk inverkan både på tarmen och kroppen. Coolt va!?

Vi kommer fortsätta att publicera lite olika recept här baserat på de olika typer av bakterier som Gutfeeling Labs testar. Så om du vill hjälpa en viss art i din tarmflora, så får du hålla utkik här framöver!

Den här rätten är extra bra om du vill öka din artrikedom av bakterier i tarmfloran.

Om du använder koden ”feelgoodhealth” när du gör en beställning av en tarmfloreanalys på www.gutfeelinglabs.se så får du 20% rabatt, det är ju en perfekt present till dig själv eller någon du tycker om!

Lammfärsspett med citron & vitlök, potatis- & jordärtskockspuré tillsammans med syrlig yoghurtsås med gröna ärtor och äpple!

Superenkla lammfärsspett som görs smidigt i ugnen och sköter sig själv, purén kokas snabbt och mixas ihop på nolltid och en sås som i princip bara är att röra ihop. Låter inte det fantastiskt?! Fräscht och gott är det också! Man kan även göra dessa spett på grillen om man vill, ett hett tips till sommarens grillning! Och det bästa av allt, det är till och med väldigt bra för din tarmflora!
1 from 2 votes
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g jordärtskockor
  • 750 g mjölig potatis
  • 500 g lammfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk psylliumfröskal Fiberhusk
  • 1 st citron
  • 1 msk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl yoghurt
  • 1 st rivet äpple
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Instruktioner
 

  • Slå på ugnen på 220°C.
  • Skala och dela potatis och jordärtskockorna i mindre bitar och koka mjuka i en kastrull.
  • Under tiden så blandar du ihop lammfärs, ägg, psylliumfröskal, zest (det gula på skalet) från en citron, hackade vitlöksklyftor, timjan och 1 msk olivolja.
  • Forma dessa till spett och trä på dem på ett grillspett och lägg dem på en plåt eller i en ugnssäker form och stoppa in i mitten av ugnen.
  • När potatisen och jordärtskockorna är mjuka så mixar du antingen de, eller så delar du dem med en elvisp.
  • Tillsätt ¾ tsk salt, en skvätt citronjuice och 1 msk olivolja till potatisblandningen.
  • Såsen gör du genom att riva ett äpple och pressa ur en del vätska ur det.
  • Tillsätt sedan äpplet tillsammans med yoghurt, ärtor, resten av citronjuicen, 1 krm svartpeppar och ¼ tsk salt.
  • Ta ut spetten ur ugnen när de är gyllenbruna på utsidan.
  • Servera allt tillsammans med lite sallad och toppa gärna med lite färsk timjan.

Lämna ett svar