Hoppa till innehåll

Saftiga bönbiffar med vitlök och näringsjäst med gyllene ugnsbakade rotsaker, en färgglad sallad & aioli – för din tarmflora!

  • Kristina 
bönbiffar
I samarbete med Gutfeeling Labs

Tarmfloran!

Jag har fått den stora äran att slå ett slag för den fantastiska tarmfloran i samarbete med Gutfeeling Labs!

Gutfeeling Labs grundades av forskare inom immunologi och neurovetenskap från Lunds Universitet för att hjälpa till att öka intresset för tarmfloran och varför den är så viktig för oss och vårt mående.

Genom att få reda på hur din tarmflora är sammansatt och fungerar så kan du få reda på vad du behöver äta för att hjälpa till att öka tarmflorans produktion av ämnen som har en stabiliserande effekt på tarmen och som har en antiinflammatorisk inverkan både på tarmen och kroppen. Coolt va!?

Vi kommer publicera lite olika recept här baserat på de olika typer av bakterier som Gutfeeling Labs testar. Så om du vill hjälpa en viss art i din tarmflora, så får du hålla utkik här framöver!

Om du använder koden “feelgoodhealth” när du gör en beställning av en tarmfloreanalys på www.gutfeelinglabs.se så får du 20% rabatt, det är ju en perfekt julklapp till dig själv eller någon du tycker om!

Först ut har vi bakterier som producerar smörsyra! Smörsyra verkar ha antiinflammatorisk egenskaper, leda till minskad aptit, påverka ämnesomsättningen positivt och hjälpa till att förbättra tarmens barriär.

En rätt som innehåller mycket bra för dessa bakterier är saftiga bönbiffar med vitlök och näringsjäst och till det har vi gyllene ungsbakade rotsaker och en färgglad och smakrik sallad, toppat med lite egengjord aioli! Hur gott låter inte det?!

bönbiffar

Saftiga bönbiffar med vitlök och näringsjäst med gyllene ugnsbakade rotsaker, en färgglad sallad & aioli – för din tarmflora!

Först ut har vi bakterier som producerar smörsyra! Smörsyra verkar ha antiinflammatorisk egenskaper, leda till minskad aptit, påverka ämnesomsättningen positivt och hjälpa till att förbättra tarmens barriär. En rätt som innehåller mycket bra för dessa bakterier är saftiga bönbiffar med vitlök och näringsjäst och till det har vi gyllene ungsbakade rotsaker och en färgglad och smakrik sallad, toppat med lite egengjord aioli! Hur gott låter inte det?!
1 from 2 votes
Total tid 1 t
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 350 g svarta bönor
  • 1 st ägg
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk misopasta
  • 1 lök
  • 2 msk näringsjäst
  • 2 msk olivolja + till stekning
  • 2 msk havregryn
  • 2 msk psylliumfröskal fiberhusk
  • 3 msk solroskärnor
  • 1 tsk salt
  • Rotfrukter i flera färger ex. Potatis, morot, rödbeta, butternutpumpa, palsternacka, rotselleri
  • Sallad i så många färger som möjligt ex. Sallat, rödkål, tomat, paprika, gurka
  • Egengjord aioli se tidigare recept/inlägg om hur man gör den

Instruktioner
 

  • Slå på ugnen på 225 °C
  • Mixa bönor med ägg, psylliumfröskal, misopasta, olivolja, vitlök och lök i en matberedare.
  • Tillsätt näringsjäst, havregryn och solroskärnor och pulsera litegrann, du vill fortfarande ha lite bitar kvar så det blir någon textur.
  • Smaka av med salt.
  • Gör aioli (se tidigare recept).
  • Gör klyftor eller bitar av rotfrukterna och ha upp det på en plåt eller ugnsfast form och vänd runt det i lite olja och strö på lite salt och ställ sedan in det mitt i ugnen.
  • Sätt en stekpanna på medelvärme och häll i lite olivolja och gör små tillplattade biffar av bönsmeten och stek de gyllene.
  • Ta ut rotfrukterna när de är mjuka och börjar få färg.
  • Gör en sallad i så många färger du kan och servera till alltsammans!